luni, 25 ianuarie 2010

Orasul meu, Zarnesti


In acest articol am sa descriu succint orasul in care locuiesc, Zarnesti. In continuare am sa va descriu istoricul, asezarea geografica, populatia orasului si inca o importanta activitate ce se dezvolta in acest oras: sportul!

Istoricul orasului Zarnesti

Urmele de locuire prezente pe teritoriul orasului Zarnesti indica prezenta omului in acest areal din cele mai vechi timpuri iar in perioada romana se pare ca au fost inmormantati aici o serie de comandanti ai Legiunii XIII Gemina. Prima atestare documentara a orasului dateaza totusi din 1373 sub numele de Zarna, iar mai tarziu in 1395 este amintit ca si possessio regalis Zerne. Ulterior incepand cu 1437 localitatea apare cu mai multe denumiri dintre care cele mai importante sunt: Zerna, Villa Czerne, Zernyest.


Asezarea geografica a orasului

Orasul Zarnesti este situat in judetul Brasov, la poalele nord-estice ale Muntilor Piatra Craiului, la sud de Muntii Persani, pe cursul raului Barsa, la 725 m altitudine, la 35 km de resedinta de judet Brasov. Declarat oras in 1956 in prezent Zarnestiul are aproximativ 26.700 locuitori si o localitate in subordine administrative (Tohanu Nou).
Orasul cunoaste o dezvoltare accentuata mai ales in a doua jumatate a secolul 20 iar in prezent prezinta o importanta turistica deosebita fiind principalul punct de pornire spre Muntii Piatra Craiului - una dintre cele mai frumoase zone montane din Romania. Tot timpul anului dar mai ales vara gara din Zarnesti primeste sutele de turisti veniti sa se relaxeze in aceasta minunata si pitoreasca zona. Infrastructura turistica este adaptata satisfacerii acestor nevoi, existand o serie de pensiuni si restaurante precum si deja renumitele cabane de la Plaiul Foii, Curmatura sau Gura Râului.

Populatia

Orasul Zarnesti s-a dezvoltat in special in perioada comunista facand ca numarul locuitorilor sa atinga cifra de aproximativ 25.000 de persoane si ducand la largirea lui cu cateva cartiere de blocuri de locuinte. Dupa Revolutia Romana din 1980 situatia s-a schimbat. La inceput a urmat tendinta de deindustrializare nationala care a dus la inchiderea fabricilor, urmand ca ulterior acestea sa fie transformate în asazisele parcuri industriale sau sa fie vandute bucata cu bucata catre cumparatorii lor. In prezent Zarnestiul este în plina ascensiune, absenta locurilor de munca ne mai reprezentand o problema majora. Turismul incepe sa se dezvolte, iar tendinta este una buna în ceea ce priveste viitorul orasului. Ziua orasului este sarbatorita în fiecare vara, in luna august, de 17 ani incoace, sub egida „Zilele orasului Zarnesti”  „Festivalul Floare de Colt”, unde în fiecare an urca pe scena formatii locale si nu numai.

Sportul in orasul Zarnesti

Datorita climei, dar mai ales a pozitiei geografice a orasului, in Zarnesti se pot practica o serie de sporturi cum ar fi fotbalul, alpinismul, schiul, motocrosul, mountainbiking, s.a. Zarnestiul este cunoscut în principal datorita alpinismului care a fost o lunga perioada de timp un sport consacrat pentru oras prin castigarea de catre sportivii zarnesteni de la clubul “Torpedo” a multor concursuri de profil. Poate tot la fel de consacrat este motocrosul, un sport care se practica de multi ani la Zarnesti, la inceput pe branele de sub Piatra Mica langa cabana Gura Raului, ca mai apoi sa-si desfasoare probele pe traseul de pe Brebina, mai nou refacut de catre patronul unei mari companii brasovene care detine si clubul de motocross, Vectra. Un sport mai nou care este practicat mai ales de turisti este echitatia (calaria) care incepe sa se dezvolte vertiginos in cateva centre unde se pot inchiria cai si echipamentul necesar.


Imagini:


Drum de tara




Perspectiva asupra orasului




Campie



Lucruri care fac orasul acesta special!



Special, atragator



Una dintre crestele Pietrii Craiului



O strada, dar nu una oarecare!




Sper sa va placa aceasta descriere!
Site-ul orasului : Zarnesti
In continuare, o voi lasa pe Alexandra sa continue.

Enjoy!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu